Garderob

Klädkoderna reds ut

De flesta som blivit bjuda till en finare fest eller tillställning har förmodligen stött på en och annan klädkod. Att tolka klädkoderna kan vara svårt, men de finns faktiskt där som hjälp.

affär-kläder

Att klä sig till fest är inte alltid helt lätt och det kan vara knepigt att hitta något som man tycker om och som samtidigt passar tillställningen. För att underlätta för gästerna vid vissa evenemang skriver man ut en på inbjudan och tidigare har vi skrivit om att klädkoder finns till just för att underlätta för gästerna och ge dem direktiv om ungefär vad de ska ha på sig. Att följa klädkoden är därför viktigt och det gör man helt för sin egen skull. Följer man inte klädkoden finns nämligen en stor risk att man antingen kommer överklädd eller underklädd och känner sig obekväm. Speciellt viktigt är det att ha en klädkod på ett bröllop eftersom det vid den tillställningen finns typer av plagg som man helt enkelt inte bör bära.

Vissa färger är fel

På Damernas världs hemsida kan man läsa om att man exempelvis bör undvika att ha rött på sig på ett bröllop. Enligt gammal sägen har nämligen den som bär rött på sig haft en relation med någon i brudparet och det kan fortfarande vara lite tabu att bära rött. Självklart är det dock mer öppet nu när det kommer till färg på kläderna och är man osäker på ett färgval kan man helt enkelt fråga brudparet om det är okej. Att bära en vit klänning som gäst är dock alltid ett stort nej eftersom bruden är den enda som bör bära vitt och få allt fokus på sig. Det har även varit tveksamt huruvida man får bära svart då det är sorgens färg men eftersom de flesta män kommer bära svart kostym bör det vara okej även för kvinnor.

Några vanliga klädkoder

För att reda ut några av klädkoderna som kan ges vid olika tillställningar, listar vi här de vanligaste och vad de innebär:

  • Kavaj – Mer avslappnad klädsel. Kjol, klänning eller ljus kostym går bra.
  • Mörk kostym – Innebär vad det låter för män och lite längre klänning för kvinnor.
  • Smoking – Smoking gäller för män och hellång klänning för kvinnor.