Friluftskläder

Hur ska man klä sig under viltjakt?

JaktJakt ligger i mångas intresse och ännu en jaktsäsong börjar närma sig. Beroende på vilken typ av jakt som ska utföras så behövs olika typ av utrustning. Men det som de alla typer av jakt har gemensamt är att man ska ha väl anpassade kläder för att vistas i skog och natur en längre tid.

Om man ska bege sig ut och jaga när säsongen börjar, oavsett om man är erfaren jägare eller nybörjare så är det viktigt att läsa på om regler och lagar, uppdaterad och bra information finns på Naturvårdsverket. Jakt på vilt görs för att våra viltstammar ska hållas i skick och för att det ska hållas en sund balans i naturen. Ett exempel på obalans är tillexempel om det finns så mycket älg att de inkräktar på andra djurs habitat. Sedan jagas det också för att upprätthålla så kallad skyddsjakt, där sjuka, skadade djur eller djur som uppträder som ett hot mot andra, exempelvis en aggressiv varg som dödar boskap, skjuts för att också bibehålla en god balans i naturen. Ett plus är ju att människor gillar viltkött också.

Kläder och utrustning

Vad är det mest grundläggande man behöver i form av bra jaktkläder och tillbehör? Det mest nödvändiga för att klara sig bar under jakten är vapen och ammunition såklart, annars blir det svårt. Sedan är ordentliga skor som kängor eller gummistövlar, vattentäta kläder som andas, någon form av hörselskydd och kikare också viktigt att ha, läs mer här. I övrigt är det viktigt att bete sig respektfullt i naturen, både mot växtlighet och mot djur. Tänk på att vara försäkrad i fall det skulle hända något samt att ta med jaktkort!

Nedan går experten igenom några av de mest populära och bästa modellerna på aktiva hörselskydd som finns på marknaden som är till för jägare och sportskyttar av olika slag.